Εργαλεία Ρύθμισης Οφειλών

Για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους υπάρχουν λύσεις, αλλά ο κάθε οφειλέτης πρέπει να δει ποια τον εξυπηρετεί καλύτερα.

Γενικά, για όλα τα οικονομικά προβλήματα, ή μη, υπάρχει λύση. Η στάθμιση της σωστής και της λάθος λύσης είναι η θεώρηση των εναλλακτικών επιλογών που υπάρχουν για την κάθε περίπτωση.

Ποια είναι, όμως, τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή ο κάθε οφειλέτης.

Απευθείας Διαπραγμάτευση με Πιστωτές

Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας τραπεζών, η κάθε τράπεζα υποχρεούται να ανταποκριθεί στην προσπάθεια που κάνει ο εκάστοτε οφειλέτης για να ρυθμίσει το χρέος του. Η διμερής επαφή, θα μπορούσε να αφήνει αρκετά περιθώρια ευελιξίας και εξειδικευμένων λύσεων ανά περίπτωση, και αποτελεί βασικό λόγο όπου αρκετοί “κόκκινοι” δανειολήπτες επιλέγουν να προσεγγίσουν τους πιστωτές τους με αυτόν τον τρόπο.

    Εξωδικαστικός Mηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών αποτελεί εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης χρηματικών οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς, προς το Δημόσιο και προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικά για τις τράπεζες και τα fund η αποπληρωμή μπορεί να φτάσει ως και 35 έτη (420 δόσεις), ανάλογα βέβαια αν υπάρχει προσημείωση, ενώ στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία ως 20 έτη (240 δόσεις), ανάλογα βέβαια το ποσό της οφειλής.

     Πτωχευτική Διαδικασία

Σε πτώχευση μπορεί να κηρυχθεί κάθε φυσικό πρόσωπο καθώς και κάθε νομικό πρόσωπο. Η διαδικασία ξεκινά μέσω ειδικής πλατφόρμας όπου δημιουργείται η αίτηση πτώχευσης, εξουσιοδοτείται ο πληρεξούσιος δικηγόρος και επισυνάπτονται τα απαιτούμενα από το νόμο έγγραφα. Η αίτηση υποβάλλεται και το Ειρηνοδικείο του τόπου κατοικίας του οφειλέτη τη δημοσιεύει στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας. Κατόπιν εκδίδεται δικαστική απόφαση. Για διάστημα 3 ετών, το αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο ορίζει μηνιαίες δόσεις, οι οποίες προκύπτουν βάση των εισοδημάτων του οφειλέτη. Ο οφειλέτης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε οφειλή προς τους πτωχευτικούς πιστωτές σε 36 μήνες από την ημερομηνία κήρυξης της πτώχευσης.