Scroll Top

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: O τρόπος για να μπείτε στο πρόγραμμα -Επιδότηση έως 50.000 ευρώ

Με περισσότερους δικαιούχους, μεγαλύτερη γκάμα παρεμβάσεων και νέα δεδομένα ανοίγει στις 2 Νοεμβρίου η πλατφόρμα του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ -ΑΥΤΟΝΟΜΩ».

Η επιδότηση του κόστους των εργασιών θα φτάνει έως και το 85%, ενώ η ανώτατη χρηματοδότηση ανά κατοικία θα ανέρχεται στις 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ (για περισσότερες κατοικίες). Αντίστοιχα, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες αγγίζει τις 80.000 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

Η επιχορήγηση του προγράμματος θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2019 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας). Η επιλεξιμότητα των δαπανών του προγράμματος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

– Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.

– Υφίσταται νόμιμα.

– Εχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

– Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση του πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας).

Οι παρεμβάσεις υποβάλλονται βάσει των συστάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή και αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες:

Αντικατάσταση κουφωμάτων

 • Υποχρεωτική ανακύκλωση ή απόρριψη των υφιστάμενων κουφωμάτων σε νομίμως λειτουργούντες χώρους απόρριψης υλικών (αντικαθιστώ – ανακυκλώνω)
 • Δυνατότητα αντικατάστασης υαλοπινάκων σε κτίρια προστατευόμενα ή ιστορικής αξίας ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής

Τοποθέτηση/αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης – ψύξης

 • Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών
 • Καταργείται η επιλεξιμότητα για καυστήρες πετρελαίου
 • Καταργείται η επιλεξιμότητα για ενεργειακά τζάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ

 • Υποχρεωτική εγκατάσταση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα ΖΝΧ

Παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονομίας 

Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ 

 • Επιλέξιμα μόνο εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται, με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+
 • Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση φ/β σταθμού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (net metering)

Συστήματα αποθήκευσης

 • Επιλέξιμη μόνο ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού σταθμού

Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

 • CE πιστοποιημένες
 • επιλέξιμες μόνο οι συσκευές που είναι κατάλληλες, βάσει προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ, και προορίζονται για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε οικιακό περιβάλλον

Παρεμβάσεις έξυπνων συστημάτων (Smart Home) 

Ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας

α) Εξυπνου φωτισμού (π.χ. έξυπνες πρίζες, φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED)

β) Εξυπνης διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες)

γ) Απομακρυσμένου ελέγχου (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κ.λπ.)

Λοιπές επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις (πολυκατοικίες)

Αναβάθμιση ανελκυστήρα

 • Επιλέξιμες μόνο οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση ανελκυστήρων (ΚΥΑ 28425/2008) και
 • η υποχρεωτική εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες προκειμένου να επιτυγχάνεται μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος δίχως να επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά τους

Αναβάθμιση συστήματος φωτισμού

 • Αντικατάσταση λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED)
 • Αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης, αναλόγως χρονικής στιγμής (ημέρα/νύχτα), φωτεινότητας, σημείο εισόδου/εξόδου κ.ά.)
 • Αντικατάσταση του κυκλώματος ενεργοποίησης με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης.

Τι προβλέπεται για τις πολυκατοικίες

Τέλος στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και αρχή για το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» προβλέπεται για την ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων της χώρας. Μάλιστα, το πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου από την Κρήτη, θα έχει ενισχυμένο προϋπολογισμό -που ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ-, αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων και διευρυμένη γκάμα επιλέξιμων παρεμβάσεων, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του οφέλους ως προς την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, «από του χρόνου θα προκηρύσσονται προγράμματα-μαμούθ για την ενεργειακή εξοικονόμηση τα οποία θα κάνουν να φαίνεται το “Εξοικονομώ” όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα παρά πολύ μικρό». Τι προβλέπεται όμως για τις πολυκατοικίες που μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι; Για πολυκατοικίες διακρίνονται δύο περιπτώσεις για παρεμβάσεις και στα διαμερίσματα ή μόνο στους κοινόχρηστους χώρους:

Αίτηση Τύπου Α:

Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν μη κοινόχρηστες ενεργειακές παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης, υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Αίτηση Τύπου Β:

Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και περιλαμβάνει μόνον αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού. Επίσης απαιτούνται απόφαση Γενικής Συνέλευσης και υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Για τις παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους και ανελκυστήρες θα παρέχεται ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος (συν 10% σαν «ρήτρα κορoνοϊού» και 10% για τις λιγνιτικές περιοχές) προκειμένου να διευκολυνθεί η υποβολή αιτήσεων.

OΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

– Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 02.11.2020

– Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 04.11.2020

– Δυτικής Μακεδονίας: 09.11.2020

– Κεντρικής Μακεδονίας: 11.11.2020

– Θεσσαλίας: 16.11.2020

– Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: 18.11.2020

– Αττικής: 23.11.2020

– Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: 26.11.2020

– Δυτικής Ελλάδας: 30.11.2020

– Πολυκατοικίες: 03.12.2020

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Σημαντικές αλλαγές υπέρ όλων των ιδιοκτητών, προκειμένου το κτιριακό απόθεμα της χώρας να αναβαθμιστεί ενεργειακά και να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος, περιλαμβάνει το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» που έρχεται τους επόμενους μήνες και αναμένεται να μείνει… ανοιχτό για τους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, αλλάζει το σύστημα διαχείρισης του προγράμματος, καθώς η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα είναι διαρκώς ανοιχτή από το 2021 ή θα υπάρχουν τακτικοί κύκλοι ανά τρίμηνο, ώστε να μην υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και έμεναν εκτός αρκετοί πολίτες που δεν προλάβαιναν να υποβάλουν αίτηση. Οπως προκύπτει από την παρουσίαση, για πρώτη φορά εκτός από τις παρεμβάσεις για μόνωση, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης -ψύξης κ.λπ., το πρόγραμμα θα ενισχύει και επενδύσεις για ενεργειακή αυτονόμηση του κτιρίου (συστήματα ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας), υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συστήματα έξυπνου φωτισμού και απομακρυσμένου ελέγχου του συστήματος θέρμανσης/ψύξης, αναβάθμιση του ανελκυστήρα.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία και εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ενίσχυσης. Για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος (ατομικό εισόδημα ως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό ως 20.000 ευρώ) το βασικό ποσοστό επιχορήγησης είναι 65%, στο οποίο προστίθεται 10% ως «ρήτρα κορονοϊού» για τη διετία 2020-2021 και επιπλέον 10% για κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατάταξης (Ζ/Η). Για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης προστίθεται επιπλέον 10%, οπότε στις περιοχές αυτές η επιχορήγηση φθάνει μέχρι 95%.

Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ – Β’ Κύκλος» είναι:

Απλοποίηση των εισοδηματικών κατηγοριών με διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων
Ελάχιστη ενεργειακή απαίτηση-στόχος του νέου προγράμματος: Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες
Αύξηση βασικού ποσοστού επιχορήγησης
·         Ενεργειακό premium για κατηγορίες Η και Ζ αναβάθμιση σε κατηγορία τουλάχιστον Β:+10%

 • Covid-19 premium για τα έτη 2020 – 2021: +10%
 • ειδική προσαύξηση +10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

– Αίρεται ο περιορισμός μιας αίτησης ανά ωφελούμενο

–          Επιλέξιμες κατοικίες ενεργειακής κατηγορίας Γ και κάτω

– Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ενεργειακών παρεμβάσεων 1,2€ ανά εξοικονομούμενη KWh

– Ανώτατος συνολικά επιλέξιμος προϋπολογισμός (ενεργειακές παρεμβάσεις και παρεμβάσεις αυτονόμησης) 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου

Νέες επιλέξιμες παρεμβάσεις

 • Παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονομίας
 • Παρεμβάσεις έξυπνων συστημάτων (Smart Home)
 • Επιλέξιμες κοινόχρηστες Παρεμβάσεις (πολυκατοικίες)

– Ελάχιστος ενεργειακός στόχος αναβάθμισης κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες

Κίνητρα για πολυκατοικίες

 • διακριτός Π/Υ και διαφορετική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων
 • Δύο τύποι αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα
 • Αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α: Κοινόχρηστες παρεμβάσεις και παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα
 • Αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β: Μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις
 • Δίνεται οριζόντια σε όλους τους ιδιοκτήτες βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60% ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ εισοδήματος, το οποίο προσαυξάνεται με 10% για τα έτη 2020-2021 Cοvid-19 premium
 • Προβλέπεται Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης, με ειδική προσαύξηση 10% στο βασικό ποσοστό επιχ/σης για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης
 • Επιπλέον δίνεται ενεργειακό premium στις αιτήσεις πολυκατοικίας τύπου Α 10%, οι παρεμβάσεις οδηγούν σε σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης (αναβάθμιση κτιρίου από Ζ/Η ενεργειακή κατηγορία σε τουλάχιστον Β).

ΟΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

στις οποίες οι αιτούντες (ωφελούμενοι του προγράμματος) κατατάσσονται και λαμβάνουν επιχορήγηση

Cοvid-19 premium. Λόγω των οικονομικών δυσχερειών που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού προστίθεται επιπλέον 10% για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τα έτη 2020-2021.

Ενεργειακόpremium. Για τα μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ προστίθεται επιπλέον 10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης, εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β ενεργειακή κατηγορία.

www.i-mentor.gr
info@i-mentor.gr | | 2810363007
Σύμβουλοι Επιχειρήσεωνo.

Μετάβαση στο περιεχόμενο