Πώς να βελτιστοποιήσετε τις Ταμειακές Ροές από την πλευρά της διαχείρισης αποθεμάτων.
Πώς μια επιχείρηση παράγει μετρητά;
Μια επιχείρηση μπορεί να παράγει μετρητά με διάφορους τρόπους, η κατάσταση των ταμειακών ροών κατανέμεται σε τρία τμήματα:
- Ταμειακή ροή από λειτουργικές δραστηριότητες
- Ταμειακή ροή από επενδυτικές δραστηριότητες
- Ταμειακές ροές που προέρχονται από χρηματοδοτικές δραστηριότητες
Η ταμειακή ροή που προκύπτει από λειτουργικές δραστηριότητες υποδεικνύει πόσο αποτελεσματικά χειρίζεστε τις καθημερινές επιχειρηματικές σας δραστηριότητες. Η αντίστοιχη αναφορά απεικονίζει τα μετρητά που εμπλέκονται στις καθημερινές δραστηριότητες επεξεργασίας παραγγελιών, τις δραστηριότητες αποθήκης, τις δραστηριότητες εκπλήρωσης και κυρίως τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τις απογραφές, δηλαδή την ποσότητα αποθέματος που πωλήσατε έναντι της συνολικής αγοράς σας.
Γιατί είναι σκόπιμο να βελτιστοποιηθεί η ταμειακή ροή και όχι να μεγιστοποιηθεί;
Είναι σημαντικό να εμπεδωθεί ότι η ταμειακή ροή και το κέρδος είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ενώ αξιολογείτε την ταμειακή σας ροή, μπορεί να αντιμετωπίσετε καταστάσεις όπου έχετε κερδίσει, αλλά δεν έχετε κεφάλαια κίνησης. Το χαμηλό κεφάλαιο κίνησης σημαίνει ότι οι τρέχουσες υποχρεώσεις σας υπερβαίνουν τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία στην περίπτωση αυτή η εταιρεία μπορεί να έχει εκκρεμείς λογαριασμούς για να πληρώσει.
Ωστόσο, το υπερβολικά υψηλό κεφάλαιο κίνησης δεν είναι επίσης καλό σημάδι, καθώς δείχνει ότι πάρα πολλά μετρητά συνδέονται με τα τρέχοντα περιουσιακά στοιχεία και η εταιρεία μπορεί να έχει απούλητα και αχρησιμοποίητα αποθέματα ή απαιτήσεις, που είναι σαφώς ένας αναποτελεσματικός τρόπος χρήσης των πόρων της εταιρείας.
Σύμφωνα με την Investopedia , οι δείκτες κεφαλαίου κίνησης 1,2 έως 2,0 θεωρούνται επιθυμητοί, αλλά μια αναλογία υψηλότερη από 2,0 μπορεί να υποδηλώνει ότι η εταιρεία δεν κάνει την πιο αποτελεσματική χρήση των περιουσιακών της στοιχείων για αύξηση των εσόδων. Έτσι, αντί να μεγιστοποιεί την ταμειακή ροή, η εταιρεία θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση της ταμειακής ροής.
Ο αντίκτυπος του επιπέδου απογραφής στην ταμειακή ροή
Το απόθεμά σας είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά σας στοιχεία στην επιχείρησή σας. Η αποτελεσματική διαχείριση αποθεμάτων μπορεί να αυξήσει την ταμειακή σας ροή και να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε πλήρως τους πόρους σας.
Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε κυρίως στις λειτουργίες απογραφής και τις στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε τα μετρητά
1. Υπολογίστε την ταμειακή σας ροή από την άποψη του αποθέματός σας
Οι εταιρείες υπολογίζουν την ταμειακή ροή που συνδέεται με το απόθεμα για τη διαχείριση του επιπέδου απογραφής τους. Εντοπίστε το ισοζύγιο αποθέματος τρέχοντος έτους από τον ισολογισμό. Εντοπίστε το υπόλοιπο του αποθέματος του προηγούμενου έτους. Υπολογίστε τη διαφορά στα υπόλοιπα των αποθεμάτων, η διαφορά αναφέρει το ποσό της ταμειακής ροής που δημιουργείται από την αλλαγή του Αποθέματος.
Πώς επηρεάζει η μεταβολή αποθέματος την κατάσταση των ταμειακών ροών;
Μια αύξηση του αποθέματος στο τέλος του έτους δείχνει ότι μια εταιρεία έχει απούλητα αποθέματα. Μη καταχωρημένο απόθεμα σημαίνει εκροή μετρητών.
Εάν η αύξηση των ταμειακών ροών αυξάνεται, αυτό είναι ένα σημάδι ότι η εταιρεία πρέπει να παρακολουθεί τις αγορές της και να εφαρμόζει τις κατάλληλες πολιτικές ελέγχου των αποθεμάτων που τους βοηθούν να δημιουργήσουν το μέγιστο κέρδος με τη μικρότερη δυνατή επένδυση σε αποθέματα.
Υπάρχουν πολλά σύγχρονα πρακτικά εργαλεία πρόβλεψης της ζήτησης που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε μια βαθιά ανάλυση της ζήτησης προϊόντων και να σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε τις αγορές σας.
2. Επαναξιολογήστε τη μέθοδο αποτίμησης αποθεματικού (inventory) από άποψη κόστους πωληθέντων αγαθών
Εφόσον είστε επιχειρηματίας εμπορίου γνωρίζετε ότι δεν αγοράζετε αντικείμενα στην ίδια τιμή, η τιμή αγοράς μπορεί να διογκωθεί με μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης ή μπορεί να αποπληθωριστεί με τη μείωση της ζήτησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κόστος απογραφής σας υπολογίζεται εκ νέου κάθε φορά που κάνετε μια απογραφή. Για να το πετύχετε, θα λάβετε το συνολικό κόστος των αντικειμένων που αγοράσατε διαιρούμενο με τον αριθμό των αποθεμάτων.
Η επιλογή σας για τη μέθοδο αποτίμησης αποθεμάτων καθορίζει το κόστος πωληθέντων αγαθών που επηρεάζει άμεσα την κατάσταση ταμειακών ροών σας.
Υπάρχουν οι διάφορες μέθοδοι αποτίμησης των αποθεμάτων FIFO, LIFO και σταθμισμένου μέσου όρου. Η επιλογή μεταξύ αυτών των μεθόδων μπορεί να οδηγήσει σε μια δραστική διαφορά στο κόστος πωληθέντων αγαθών, την αξία αποθέματος και τα καθαρά έσοδα. Θα πρέπει να υιοθετήσετε προσεκτικά μια μέθοδο αποτίμησης απογραφής που ταιριάζει με τη φύση της επιχείρησής σας, αν και αυτό φαίνεται σαν ένα προφανές πράγμα που οι περισσότερες εταιρείες αποτυγχάνουν να υιοθετήσουν μια μέθοδο που ταιριάζει με τη φύση της απογραφής τους.
3 . Προσδιορίστε τη φύση του αποθέματός σας
Η αποτίμηση των αποθεμάτων είναι μια στρατηγική που υιοθετείτε για τον υπολογισμό της χρηματικής αξίας των προϊόντων σας. Η σχέση μεταξύ αποθέματος και μετρητών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή της λογιστικής μεθόδου απογραφής.
Κατασκευάζετε τα προϊόντα σας;
Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που κατασκευάζει τα προϊόντα της και τα αντικείμενα τους αναμιγνύονται όλη την ώρα, χρησιμοποιεί μια σταθμισμένη μέση μέθοδο για τον υπολογισμό του αποθέματός. Ο σταθμισμένος μέσος όρος παρέχει ένα μεσαίο έδαφος για τον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος, λήξης του αποθέματος και του Κόστους Πωληθέντων (COGS).
Μπορείτε με την χρήση ειδικών πόρων/ προγραμμάτων να δημιουργείτε περιοδικά έκθεση αποτίμησης απογραφής με προσαρμοσμένο επίπεδο απογραφής. Ωστόσο, αν ο πόρος αυτός είναι ανθρώπινος μπορεί να είναι λίγο κουραστικό και ακόμη επιρρεπές σε ανθρώπινο λάθος. Η άλλη καλύτερη εναλλακτική λύση είναι η χρήση ένος λογισμικού διαχείρισης αποθεμάτων, το οποίο έχει προγραμματιστεί ώστε να δημιουργεί αυτόματα έκθεση αποτίμησης βάσει της προτιμώμενης μεθόδου.
Η ενασχόληση με τα αργά μετακινούμενα αγαθά;
Τα αργά κινούμενα αγαθά δένουν το επιχειρηματικό σας κεφάλαιο και ασχολούνται με πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη. Μπορείτε είτε να συνδέσετε το παλιό σας απόθεμα με το νέο σας απόθεμα και να το προσφέρετε ως ένα μοναδικό προϊόν στους πελάτες σας ή να το απορρίψετε προσφέροντάς το με έκπτωση.
Αντιμετώπιση αλλοιώσιμων προϊόντων;
Επιχειρήσεις με φθαρτά αγαθά, πριν από το τέλος κάθε τριμήνου πωλήσεων, πρέπει να σιγουρευτούν ότι διαθέτουν πρώτα το απόθεμα που είναι πιο κοντά στην ημερομηνία λήξης.
Για να βελτιστοποιηθεί πλήρως στο διαθέσιμο απόθεμα, τα αντικείμενα πρέπει να συλλέγονται, να συσκευάζονται και να αποστέλλονται σύμφωνα με τη μεθοδολογία FIFO. Με το κατάλληλο λογισμικό διαχείρισης του αποθέματος μπορεί να δημιουργείται αυτόματα ” Pick List ” σύμφωνα με τη μεθοδολογία FIFO. Έτσι οι παραγγελίες παραλαβής και αποστολής γίνονται μια εύκολη υπόθεση για το προσωπικό Αποθήκης / Logistics.
Παρομοίως, μπορείτε είτε να διατηρήσετε ένα φυλλάδιο excel, όπου παρακολουθείτε τακτικά το προϊόν λήξης ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο αποτίμησης αποθεμάτων.
Συμπέρασμα:
Εάν εξετάσετε προσεκτικά τις εργασίες απογραφής σας, θα βρείτε σίγουρα τα λειτουργικά κενά που προκαλούν μπλοκαρίσματα μετρητών. Προσδιορίστε τα κενά και παρέχετε στην ομάδα σας τις γνώσεις και το εργαλείο για να μετριάσετε τα κενά και να πετύχετε τα στοχευμένα έσοδα.
www.i-mentor.gr
info@i-mentor.gr | | 2810363007
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων