Συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business Intelligence Systems (BI)): Ορισμός, Εφαρμογή και Οφέλη σε Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις
Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business intelligence (BI)) Ορισμός:
Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business intelligence (BI)) είναι ένας γενικός όρος ο οποίος περιλαμβάνει τις εφαρμογές πληροφορικής, τις υποδομές , τα εργαλεία πληροφορικής και τις βέλτιστες πρακτικές που επιτρέπουν την ανάλυση κάθε είδους επιχειρηματικών πληροφοριών, οικονομικών και μη-οικονομικών για την βελτιστοποίηση των αποφάσεων και της απόδοσης σε έναν οργανισμό, σύμφωνα με την Gartner.
Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business intelligence (BI)) και η πρόκληση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:
Σύνηθες φαινόμενο τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποφεύγουν την εγκατάσταση Συστημάτων Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business intelligence (BI)), φοβούμενες πως η πολυπλοκότητα και το υψηλό κόστος θα τα καθιστούσε ασύμφορα.
Τα δεδομένα όμως στην αγορά των Συστημάτων Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business intelligence (BI)) έχουν αλλάξει ραγδαία. Νέες δυνατότητες όπως το Cloud Computing, έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος και εν τέλει επέτρεψαν την ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων που απευθύνονται αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,
“Πάνω από τις μισές εταιρείες με πωλήσεις άνω των $100.000 σχεδιάζουν την εισαγωγή Συστημάτων Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business intelligence (BI))τα επόμενα 3 χρόνια, μία αύξηση 44% σε σχέση με προηγούμενες περιόδους.”
Επιπλέον η Gartner, διαβλέποντας τις μελλοντικές αναπτυξιακές τροχιές των πιο καινοτόμων επιχειρήσεων, αναφέρει πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα:
“(Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) είτε θα εφαρμόσουν άμεσα Συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business intelligence (BI)), είτε θα μείνουν πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.”
Συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business intelligence (BI)) και οφέλη για τις Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις:
- Μετατροπή δεδομένων (οικονομικά στοιχεία, πωλήσεις κλπ.) σε πληροφορίες που αποδίδουν ένα νόημα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω με αποτέλεσμα την βελτιστοποίηση της ροής πληροφοριών εντός της εταιρείας
- Άμεση εποπτεία της λειτουργίας της εταιρείας, και διαχωρισμός των λειτουργικών-αποδοτικών από τα μη λειτουργικά τμήματα της.
- Τυποποίηση της πληροφορίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας κοινός κώδικας κατανόησης ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα της εταιρείας.
- Τελικά τα παραπάνω πλεονεκτήματα συνδυάζονται σε ένα βασικό και απόλυτο σε σχέση με τους ανταγωνιστές πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να συνοψιστεί ως η εκ βαθέων κατανόηση της εταιρείας, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και όχι στο ένστικτο των διοικούντων.
Πως αντανακλώνται τα παραπάνω στα πραγματικά μεγέθη της εταιρείας;
- Σημαντική αύξηση των κερδών.
- Δημιουργία διατηρήσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
- Αποτελεσματικότερη λειτουργία της εταιρείας.
- Στοχευμένη και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση πελατών.
- Βελτιστοποίηση της λειτουργίας της αλυσίδας διανομής
- Αυξημένες δυνατότητες καινοτομίας
Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business intelligence (BI)) και Εφαρμογή σε μία Μικρή και Μεσαία επιχείρηση.
Ο τρόπος που θα εφαρμοστούν τα Συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business intelligence (BI)) σε μία Μικρή και Μεσαία επιχείρηση πρέπει να σχετίζεται άμεσα με τους στόχους που έχει θέσει η επιχείρηση για την μελλοντική ανάπτυξη της.
Για παράδειγμα, δεδομένων των διαθέσιμων πόρων της, ποια πτυχή της λειτουργίας της σκοπεύει να βελτιστοποιήσει; Επιθυμεί αύξηση των πωλήσεων μέσω στοχευμένης προώθησης των προϊόντων, πιο αποδοτική οργάνωση του δικτύου διανομής ή αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων;
Ανάλογα με την απάντηση που θα δοθεί θα αναγνωριστεί και η φύση των δεδομένων που πρέπει να συλλέξει η επιχείρηση από τα διάφορα τμήματα της, ή από άλλες εξωγενείς πηγές.
Στο επόμενο στάδιο εφαρμόζεται το ίδιο το Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business intelligence (BI)). Σύμφωνα με τα guidelines της SAP, μίας από τις κυρίαρχες εταιρείες στον χώρο, η βέλτιστη μέθοδος για την χρήση ενός τέτοιου συστήματος αποτελείται από τρεις φάσεις (“Crawl, Walk, Run Approach”) , κάθε μία εκ των οποίων είναι πιο εντατική από την προηγούμενη.
- Στο πρώτο στάδιο η εταιρεία κάνει μικρά και αργά βήματα στην χρήση του συστήματος. Εξοικειώνεται με την τεχνολογία και χρησιμοποιεί τις λειτουργίες εκείνες που έχουν πιο άμεσα αποτελέσματα, όπως executive dashboards ή απλές εκθέσεις
- Στο δεύτερο στάδιο οι εκροές του Συστήματος Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business intelligence (BI)) χρησιμοποιούνται για την λήψη αποφάσεων.
- Στο τρίτο και τελικό στάδιο η επιχείρηση κάνει εντατική χρήση με αποτέλεσμα όλες οι δραστηριότητες της, και συνακόλουθα όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται να κατευθύνονται από το σύστημα.
Διαλέγοντας το ιδανικό Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business intelligence (BI))
Το ιδανικό Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business intelligence (BI)) θα πρέπει να ταιριάζει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επιχείρηση που θέλει να το εφαρμόσει.
Συνοπτικά αυτό συνεπάγεται πως οι ακόλουθες συνθήκες είναι ικανές, αν και όχι απαραίτητα αναγκαίες για την επιλογή ανάμεσα σε διαφορετικά προϊόντα:
- Το προϊόν θα πρέπει να είναι ικανό να επιτελεί από τις πλέον απλές μέχρι τις πιο σύνθετες λειτουργίες, ακολουθώντας το μοντέλο των 3 σταδίων όπως αναλύθηκε προηγουμένως.
- Ευκολία στην χρήση, ώστε να μην απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό και δυνατότητες προσαρμογής του συστήματος σε νέα δεδομένα
- Εύκολη διαμοίραση των δεδομένων ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους.
- Εύκολη ενσωμάτωση πολλών και διαφορετικών βάσεων δεδομένων .
- Το προϊόν θα πρέπει να μην απαιτεί ακριβό hardware για να λειτουργήσει.
Εσείς χρησιμοποιείτε συστήματα επιχειρηματικής ευφυΐας στην επιχείρηση σας;
www.i-mentor.gr
info@i-mentor.gr | | 2810363007
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων